top of page

Orthomoleculaire Geneeskunde

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

 

Linus Carl Pauling introduceerde in 1968 voor het eerst de term ‘orthomoleculaire geneeskunde’ in een publicatie in het tijdschrift Science. Orthos betekend in het Grieks juist, recht of gezond. En moleculair staat voor; de moleculen betreffende. Samen betekent het dus de ‘juiste moleculen’.

 

Het binnen krijgen van optimale concentraties van vitamines, mineralen, spoorelementen, vetten, eiwitten en koolhydraten is in de orthomoleculaire geneeskunde het uitgangspunt ter voorkoming en genezing van ziekte. Voor het verkrijgen van optimale doseringen aan voedingstoffen staat een gezond voedingspatroon op de eerste plaats, eventueel aangevuld met supplementen.

 

Voor alle functies in het lichaam zijn voedingstoffen nodig. Wanneer er een tekort ontstaat aan 1 of meerdere stoffen zal dat leiden tot het afnemen van functies van organen. Het gevolg hiervan is het ontstaan van klachten. Door het aanvullen van de tekorten zullen de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

 

Orthomoleculaire geneeskunde wordt onder ‘alternatieve geneeskunde’ geplaatst, ook al ligt wetenschappelijk onderzoek aan de basis van deze vorm van therapie. De reguliere geneeskunde is in mijn optiek uitstekend, maar vooral op het gebied van acute zorgverlening. De chronische zorg is beperkt en richt zich vrijwel alleen op het bestrijden van symptomen d.m.v. medicatie. De meeste chronische ziekten kunnen genezen worden door voeding, mindset en leefstijl. 

 

Het concept dat voeding geneeskrachtig is is al heel oud. Hippocrates (420-360 B.C.), de ‘vader van de geneeskunde’, zei; Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding’.

Click here for video 

nadine-primeau-l5Mjl9qH8VU-unsplash.jpg
IMG_4309.JPG

Klinische Psycho-Neuro-Immunologie

Robert Ader (psycholoog), David Felten (neurowetenschapper) en Nicholas Cohen (immunoloog) waren de eerste wetenschappers die aantoonden dat er een interactie is tussen de psyche, het zenuwstelsel en immuunsysteem. Zij worden gezien als de grondleggers van de Psycho-Neuro-Immunologie (PNI)

 

De klinische PNI (kPNI) ofwel klinische Psycho-Neuro-Immunologie houdt zich bezig met de toepassing van PNI in de praktijk. kPNI is een interdisciplinaire gezondheidswetenschap die de kennis van verschillende wetenschappen integreert en opzoek gaat naar de oorzaak van chronische ziektebeelden. Een kPNI therapeut ziet het lichaam als een geheel en niet als verschillende losse delen. Belangrijk is dat de oorzaak wordt aangepakt en niet alleen de symptomen bestreden worden, zoals veelal het geval is in de westerse, reguliere geneeskunde.

 

Vakgebieden die de kPNI met elkaar verbindt zijn:

 

  • Psychologie

  • Neurologie

  • Endocrienologie

  • Immunologie

  • Fysiologie & biochemie

  • Genetica en Epigenetica

  • Evolutieleer

Scroll naar beneden voor meer info over kPNI therapie

kPNI Therapie

Chronische klachten ontstaan niet van de een op de andere dag, maar dit is een geleidelijk proces over de jaren heen. Dit proces wordt binnen de kPNI gezien als ‘de film’ van iemands leven. De huidige klacht(en) of aandoening(en) zijn dan als het ware een ‘foto’, een momentopname. De oplossing ligt dus in het behandelen van de film achter de foto.

D.M.V. een uitgebreide anamnese wordt samen met de cliënt ‘de film’ in kaart gebracht en wordt duidelijk hoe de huidige klachten zijn ontstaan. Zo kan bijvoorbeeld een probleem uit het verleden de oorzaak zijn van de start van de huidige klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vele vormen van onopgeloste stress, negatieve gedachten, slechte jeugd, een trauma of een bacteriële of virale belasting.

 

Centraal in de kPNI therapie staat het in kaart brengen van de verstoorde werkingsmechanismen (lichaamsfuncties) die ten grondslag liggen aan de chronische klachten. Denk hierbij aan laaggradige ontsteking, insuline resistentie, cortisol resistentie of ‘lekke’ barrières. Factoren die invloed hebben op deze werkingsmechanismen worden onderzocht zoals; omgeving, psychosociale factoren, emotionele factoren, stress, beweging, voeding, bioritme, slaap, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Door verbanden te leggen tussen deze factoren en de werkingsmechanismen worden de oorzaken van chronische ziektebeelden achterhaald en kan gestart worden met de interventies om de dieper liggende oorzaak aan te pakken.

 

kPNI-interventies zijn gericht op het herstellen van verstoorde werkingsmechanismen met behulp van voeding, beweging, gedragsaanpassing en leefstijl. De interventies zijn natuurlijk, maar wel volledig wetenschappelijk onderbouwd. Voedingssupplementen, fytotherapeutica (kruiden e.d.) en andere natuurlijke middelen kunnen ter ondersteuning worden ingezet.

 

Daarnaast speelt ‘deep learning’ een belangrijke rol in de kPNI behandeling. Als je niet begrijpt waarom je iets hebt, is het lastig om het op te lossen. Het exact begrijpen van je klacht en de wetenschappelijke onderbouwing van de oplossing zorgen voor inzicht en rust en zijn een belangrijke stap in het helingsproces. Tijdens het consult zal ik na een uitgebreide anamnese uitleggen welke werkingsmechanismen verstoord zijn en waarom. Daarna stel ik samen met de client een plan van aanpak op om de verstoringen te behandelen.

 

‘De klinische psycho-neuro-immunologie zal je nieuwe inzichten aanreiken om terug controle te krijgen over jouw leven en jouw gezondheid’. Kortom, een nieuwe kijk op geneeskunde die de mens als een holistisch wezen benaderd, vanuit een wetenschappelijk perspectief.

luca-bravo-1RqXSxGfb0M-unsplash.jpg
bottom of page